Den glammiga jukeboxen

Ibland är det svårt att se skillnad på en flashig jukebox och en glittrig spelautomat på långt håll. Båda är kitschiga och används också flitigt som inredningspryl.

Jukeboxen som många förknippar med nostalgi började tillverkas redan på 30-talet men nådde kulmen under 50-och 60-talen när rocken var som störst. Det är liksom normalt att förknippa en jukebox med de amerikanska haken och de hamburgerätande rockabilly-gängen som flirtade i bilarna.

En jukebox, för de som inte har sett en tidigare, är en stationär, självspelande maskin i ganska glittrig utstyrsel som rymmer många skivor som spelas upp automatiskt när man lägger i ett mynt och trycker på den låt man vill höra. Den första jukeboxen kom till under 30-talet när depressionen gjorde sig påmind och man ville skina upp i vardagens tristess.

Tre stora märken

Rock-Ola, Wurlitzer och Seeburg var de allra största tillverkarna och ett av dem är faktiskt svenskt.

Seeburg som egentligen hade namnet Sjöberg var en utvandrad svensk som var ledande fram till Rock-Ola blev den självklara varianten när rocken hade etablerat sig. De gör även flipperspel och spelmaskiner. Den tyske Wurlitzer är dock den äldste tillverkaren som även gjorde elinstrument. Wulitzer har jukeboxar som är speciellt avsedda för inredning i glamourösa och storskaliga hem.