VIlket format ska man lyssna på rockmusik i

Det finns många olika sätt att lyssna på rockmusik. Vilken man ska välja beror helt på vilket intresse man har och vilka ens preferenser är. De flesta lyssnar givetvis på flera olika sätt beroende på vad som bäst passar för stunden, och olika sätt har sina fördelar.

Vinyl

De riktiga puritanerna lyssnar bara på vinyl. Det går inte att komma ifrån att det finns en särskild känsla i att sätta nålen på en vinylplatta och höra det inledande knastret innan musiken drar igång. För att kunna lyssna på vinyl behöver du inte gå på second hand-butiker och antikvariat utan marknaden för nypressad vinyl är ständigt växande med remastrade versioner av gamla skivor. För samlaren och audiofilen är det 180-grams vinyl som gäller, gärna i limiterade utgåvor med olikfärgade skivor. Utöver att vara ljudmässigt mycket bra så ger vinylen också större möjlighet för artisten att använda plattan och omslaget som ett visuellt intryck. Ett skivomslag är ofta ett konstverk i sig. Det gäller särskilt för äldre skivor som gjordes för att pressas på vinyl.

CD

CD-skivan för en tynande tillvaro sedan länge. Den togs i stort sett död på när den digitala musiken började vinna mark och har inte återhämtat sig på samma sätt som vinylen har gjort. Det betyder inte att det är ett dåligt alternativ, snarare tvärtom. När det kommer till ljudbild är CD-skivan fortsatt överlägsen alla andra lagringsalternativ. Eftersom folk i gemen slutat bry sig om CD-skivor brukar det dessutom gå att köpa begagnade diskar väldigt billigt, både hos skivhandlare och på olika begagnatsajter på internet såsom Discogs, eBay eller Blocket. Passa på att fynda nu innan alla andra kommer på hur bra en CD faktiskt låter när du stoppar den i skivspelaren.

Digital musik

Att lyssna digitalt är det idag vanligaste sättet att konsumera musik. Vårt egna Spotify är en av marknadsledarna när det kommer till strömmad musik, men det finns flera alternativ. De flesta artister har till exempel egna kanaler på YouTube där de lägger ut både ljudspår och videos, och det finns också flera butiker där du kan köpa nedladdningsbar musik.

Den stora nackdelen med digital musik är att ljudkvaliteten är avsevärt mycket sämre än andra lagringsmedia. Det gäller särskilt för strömmad musik som är väldigt hårt komprimerad. Det är därför en bra idé att investera i bra teknikprylar för att kunna få ut så bra ljud som möjligt. Rätt kablar och utrustning kan göra stor skillnad. Genom att köpa lätta och flyttbara enheter som du kan strömma musiken till trådlöst så får du också större flexibilitet i ditt lyssnande. Du kan enkelt välja i vilket rum musiken ska höras när.