Rock, musiken som öppnade världen

När Elvis Presley och Tommy Steele började vicka på höfterna och sjunga rock n’ roll till de hysteriskt skrikande massorna började en ny epok i världen. De tidigare stela gentlemännen, eller gents, förvandlades till utlevande självbejakande musikälskare. Man brukar tala om tiden före och efter rockens intåg. Vi har fina egna svenska artister som sjungit rock på både svenska och engelska. En av dem hette Erik Fernström. Klingar inte namnet bekant? Ja han var ju såklart mer känd under sitt artistnamn, Jerry Williams, mannen som tog rocken till Sverige. En annan svensk ikon inom rocken är Ulf Lundell. Med sina poetiska låtar rör han den svenska folksjälen så djupt in i hjärtat att många till och med började propagera för att en av hans låtar, “Jag trivs bäst i öppna landskap” skulle göras till svensk nationalsång. Ja så stark är alltså rockens drivkraft att hela nationer är nästintill beredda att ge upp nationalsånger som har härskat under långa tider.

Det är just det som är det fina med rock, att den har förmågan att påverka och väcka känslor. Oavsett om det gäller att peppa upp sig inför en match eller att finna tröst på en begravning, så finns det en låt som passar perfekt till varje tillfälle. Jag spelade själv ishockey som ung tonåring och kan fortfarande känna pulsen och spänningen som byggdes upp genom att lyssna på den låtlista som någon i laget hade förberett. Blodet svallande rött och hett och så skrinna ut på isen. En härlig känsla. Nu skulle matchen vinnas!

Det finns många exempel på hur rock öppnat något nytt och hjälper till att klä starka känslor i både ord och musik. När musiken väl har öppnat upp sinnet och rört vid det innersta hos en människa, vad händer då sedan? Ja naturligtvis vill man gärna visa upp yttre tecken på det positiva och starka man har upplevt. Då kommer det till kläder och accessoarer. Först kanske en blygsam liten t-shirt med favoritbandets logga på. Sedan en tuff skinnjacka, också kallad skinnpaj. (Det var ett plagg starkt förknippat till exempel med Jerry Williams). De riktigt vågade stack också olika smycken genom delar av kroppen. Ett häftigt örhänge eller en piercing på en väl vald plats av kroppen, allt i syfte att visa vem man var, vad man stod för. Det man stod för var naturligtvis det vilda, det häftiga, det coola, ja i ett ord, rocken!

Idag när man närmast slentrianmässigt slår på sin Spotify för att lyssna på sin favoritlista medan man gymmar eller tar sig till och från jobbet så är det lätt att glömma hur allting egentligen började en gång. Så skicka en tacksamhetens tanke till pionjärerna och dra på dig en cool t-shirt och rocka på!