Rock på scen

Hårdrock och metal har länge förknippats med spektakulära scenframträdanden, där pyroteknik och eld ofta bara är förnamnet. Vissa band står dock ut från mängden även i hårdrockskretsar, då de använder alla tillgängliga medel för att göra sina spelningar minnesvärda.

Det finns till exempel sannolikt inget band idag som gör hårdrockens kopplingar till satanismen och det ockulta så tydliga som svenska Ghost, som står på scen iförda kläder som liknar en satanistisk påve och hans följare. Papa Emeritus, som denna påve heter, bjuder också upp ”sisters of sin”, det vill säga Ghosts egen motsvarighet till nunnor, på scenen, för att dela ut nattvard.

Ett annat band som har tagit scenframträdanden till det extrema är Rammstein, vars pyroteknik är något utöver det vanliga. På en Rammstein-konsert kan man till exempel förvänta sig att se tiotals meter höga flammor, masker med inbyggda eldkastare och stora stålvingar som sprutar ut eld från sidorna. Både maskerna och vingarna bärs av bandmedlemmarna själva, vilket gör deras shower både imponerande och farliga.

Det går självklart inte heller att undvika att nämna Kiss i detta sammanhang, som redan på 1970- och 1980-talen bjöd sin publik på enastående framträdanden som innehöll allt från klassisk pyroteknik till rykande gitarrer och svävande trumset. Dessutom gjorde bandet själva en del stunt som förhöjde showen, som att spotta blod och spruta eld. Självklart var själva bandets kostymer också en del av showupplevelsen, med deras platåskor, silvriga och svarta kläder och vitsvarta sminkning. Gene Simmons var sannolikt en upplevelse i sig på scen, med attityden och tungan.

Om du själv vill göra dina framträdanden i köket (eller kanske i sovrummet?) lite extra uppseendeväckande, ska du investera i en gräddsifon, som du till exempel kan köpa på Partykungen.se. Det är kanske inte riktigt lika imponerande som en eldkastare, men betydligt säkrare.