Hårdrockens mode

Hårdrocken har, precis som många andra musikgenrer, länge förknippats med en särskild klädstil och en särskild typ av mode. En sak som karakteriserar hårdrockare är till exempel det långa håret, som är perfekt för att få ut maximal effekt av att headbanga. Det är dock inte på grund av headbangande som hårdrockare ofta har långt hår, utan på grund av att genren utvecklades av människor som var unga på 1960- och 1970-talet – det vill säga av unga män som de i Black Sabbath, Deep Purple och Led Zeppelin. Under dessa årtionden var det inte allmänt accepterat i samhället att män hade långt hår, och som ett sätt att göra uppror mot de äldre generationerna lät de därför sitt hår växa långt. Det är något som hårdrockare har fortsatt göra även efter att det har blivit fullt normalt för män att ha långt hår, och ”man bun” till och med blivit trendigt.

Förutom håret finns det andra aspekter av hårdrocksmodet som är typiskt för just hårdrockskulturen. Nitar är till exempel en vanligt förekommande accessoar, liksom tatueringar (om de kan kallas för en accessoar). Plaggen som hårdrockare bär utgörs ofta av jeans, jeansjackor, jeansvästar eller läderjackor, och de kompletteras vanligtvis med tygmärken och t-shirts med bandloggor på.

Hårdrocksstilen och att vara hårdrockare är dock mycket mer än att bara bära kläder med bandlogotyper. Det var något som H&M blev varse när de lanserade en serie tröjor med bandloggor som Metallicas på – samt en rad bandlogotyper för band som egentligen inte existerade. Metalfansen reagerade på detta med upprördhet, och många såg det som ett hån mot metalfolk. Så som Henri Sorvali från hårdrocksgruppen Finntroll uttryckte det: ”Metal är mer än ”coola” loggor på kläder.

Hårdrock är med andra ord en livsstil, och om man har en rockig stil när det gäller ens kläder, vill man därför sannolikt hålla samma stil till exempel när det gäller ens inredning, och låta hemmet gå i svarta toner med inslag av silver och grått. På Fyndab.com hittar du inredning för alla rum i hemmet, i en mängd olika stilar, så att du kan vara lika rockig när du är ute på stan som hemma i soffan.