Rockens symboler och kännetecken

Förutom musiken och kläderna finns det flera saker som gör att man kan känna igen ett hårdrocksband eller en hårdrockare för just vad de är. Det handlar om vissa symboler och kännetecken som har blivit så nära förknippade med rocken som musikgenre att det inte går att ta miste på vad de står för – ren och skär metal.

Det gäller till exempel det handtecken som kallas för ”corna”, från det italienska ordet för ”horn”. Gesten har sitt ursprung i länderna kring medelhavet, där den användes (och används, av den äldre generationen) för att skydda sig mot det onda ögat. Gestens koppling till rock och hårdrock uppstod på 1970-talet. Det sägs att det var Ronnie James Dio, rocksångaren som bland annat medverkade i Black Sabbath, som använde tecknet för första gången, och tog för vana att utföra gesten på sina livespelningar. Han lär ha lärt sig tecknet från sin italienska farmor. Från Dio har gesten sedan blivit så vidspridd inom hårdrockskulturen att man på de flesta rockkonserter idag brukar se hela skogar med corna-händer i luften.

Något annat som är vanligt att se vid hårdrockskonserter, både på scen och i publiken, är headbangande. Att headbanga innebär att man kastar med huvudet upp och ned i takt till musiken. Ofta blir effekten av detta förstärkt av hårdrockarnas långa hår, även om det går utmärkt att headbanga även om man har kort hår. Den imponerande rörelsen har dock sitt pris, då det är förenat med vissa hälsorisker att headbanga. Man riskerar till exempel att drabbas av hjärn- och nackskador, och en undersökning har visat att det finns ett samband mellan headbangande och tromboembolism i basartären. Detta kommer dock med största sannolikhet inte att avskräcka rockfans från att kasta med huvudet på nästa hårdrockskonsert. Om man däremot vill försöka sluta med headbangandet för att skona sitt huvud, kan det vara en bra påminnelse att ha keps på huvudet när man går på konsert – då kan man inte kasta med huvudet utan att den flyger av. På Medtryck.com kan du dessutom beställa en keps med tryck föreställande loggan från ditt favoritband på, så att du ändå kan gå på konsert i stil.

En hårdrockssymbol som syns på papperet snarare än i verkligheten är de diakritiska tecken som förekommer i många bandnamn. Diakritiska tecken är de prickar, streck, cirklar och andra små tecken som förekommer över eller under bokstäver i olika språk, till exempel över svenskans ”å, ä, ö” och över spanskans ”ñ”. När det kommer till hårdrock är det just prickarna som har fått vidspridd användning, så pass att de har fått särskilda smeknamn: ”heavy metal-prickar” eller ”rock dots” (ibland skrivet ”röck döts” av humoristiska skäl). Hos majoriteten av alla hårdrocksband som använder dessa prickar i sina namn, har de ingen påverkan på uttalet av namnet – prickarna används med andra ord endast av dekorativa skäl. Som exempel på bandnamn där prickar förekommer utan att påverka uttalet kan nämnas Blue Öyster Cult (som sägs vara det första bandet att använda prickarna på detta sätt), Motörhead, Crashdïet och Mötley Crüe. Särskilt det sistnämnda exemplet har lett till lustiga missförstånd, till exempel då bandet vid en konsert i Tyskland fick höra hur publiken ropade ”mötli cry” i kör.

Exakt varför bruket av prickarna har blivit så populärt är inte helt klart – antagligen påminner de om vikingar, germaner, gotik och andra associationer som hårdrocksband ofta vill efterlikna. Sannolikt fungerar dessa associationer bättre i USA (många band som använder sig av diakritiska tecken är amerikanska) än de gör i faktiska germanska länder, som de skandinaviska länderna och Tyskland.