Rockens betydelse för världen

En av de största och viktigaste musikgenrerna i historien, är rockmusiken som uppkom under 50-talet och fick stor uppståndelse tack vare ungdomarnas lust till frigörelse och hävdelse.

Rockmusiken började sakta men säkert växa upp ur den blues som de svarta ständigt spelade i den amerikanska södern. När dessa människor senare började röra på sig och flytta in till städerna, mixades musikstilen upp med vit musik som country och jazz men då började man dessutom använda elförstärkning och utveckla inspelningstekniken.

Den första rocklåten

Den allra första rocklåten som har blivit världsberömd och som var med som soundtrack till filmen “Vänd dem inte ryggen”, var Bill Haleys sång “Rock Around the Clock” 1954. Det var så rockfebern började och samme artist spelade även två ytterligare låtar som snabbt klättrade upp på topplistorna. Dessa låtar spelades i folkparkerna då ungdomarna började dansa till dem i form av en slags buggliknande stil som även den, kom att kallas rock.

Haley följdes av ett antal artister från sin tid som också dem, kom att bli typiska för rocken. Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly och inte minst Elvis som senare blivit sedd som rockens skapare trots att det egentligen var flera som hann före.

Till en början var artisterna med i mindre skivbolag men när man såg vilken uppståndelse och succé det blev, var de större bolagen kvicka med att ta sig an de nya talangerna och se pengarna strömma in. Sun Records i Memphis som hade både Cash och Elvis på sin lista innan de verkligen slog igenom, tjänade senare en enorm hacka när stora bolag som RCA köpte över artisterna till sig.

Uppståndelsen som rocken orsakade

När rocken väl slog igenom, blev den äldre generationen både ilskna och chockade över hur vita och svarta kunde smälta samman musikens sköna toner i något så hemskt som rock. Många ansåg nämligen att rocken fortfarande var de svartas musik och tyckte det var anskrämligt när Elvis dessutom anspelade på sexuella ageranden genom att röra på höfterna på det sättet han gjorde.

Tv blev tvungen att enbart filma honom från midjan och uppåt när han uppträdde och på vissa platser var han t.o.m. portförbjuden. Man hoppades således på att musiken skulle dö ut och ungdomarna skulle ta sitt förnuft tillfånga och gå tillbaka till den hederliga stilen, men ack så fel de hade. Folk fick istället tillgång till alternativa radiostationer som spelade rockmusik dagarna i ända och fenomenet spred sig snabbt till Europa där de brittiska banden kom att utveckla rocken ännu mer under 60-talet.

Den brittiska vågen

Genom den brittiska vågen kom musiken att utmanas med Beatles, Animals och The Birds.

Rocken kom sedan att snabbt utvecklas till en mängd subkulturer och andra musikstilar som punkrock, hårdrock, soul och funk för att senare även inkludera Heavy Metal och glamrock.