Rocken och olika musikstilar som uppkommit med tiden

Det finns inte bara rock n´roll att gunga höfterna till. Rocken har sedan 50-talet givit upphov till många andra musikstilar som är inspirerade av den ursprungliga rocken men som dock låter betydligt mer annorlunda än Bill Haley och Buddy Holly.

Men trots att vissa artister räknas in i den eller den kategorien, är gränserna hårfina och många stilar smälter in i varandra.

Hårdrock

I slutet på 60-talet började vissa band att spela allt högre och skrikigare än förut. Elgitarrerna stod i fokus och sångerna utvecklades till allt råare tonarter och man fick tuffare tag på scen. Utstyrseln blev också betydligt mer aggressiv med läder, nitar och långt hår som var inspirerad av skräck och mörker. Kända band inom hårdrock är AC/DC, Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple.

Punkrock

Punken är också en aggressivare form av rock och har inslag av hårdrock i sättet det spelas på men hade också texter med mycket provocerande ord där man inte drog sig för att kritisera samhället och vråla ut sin ilska över orättvisor. Punken är också känd för sin klädstil med färgglada tuppkammar, tatueringar och nitprydda skinnjackor. Kända band är The Ramones och Sex Pistols, som med sin manager Malcolm McLaren – partner till modeskaparen “Vivienne Westwood, gjorde så att bandet orsakade både upplopp och hat. I och med denna punk-era, kom också modet att förändras avsevärt och detta var bl.a. tack vare de brittiska modeskaparna som vid tidpunkten ville vara med och chockera.

Heavy Metal

Heavy Metal är egentligen en ytterligare variant av hårdrocken som anses ännu hårdare, skräckinjagande och mörk. Det är ofta man inte ens uppfattar låtarna med allt skrik och stoj, men musikstilen har rotats djupt och är mycket populär, även i Sverige som har ett flertal band att stoltsera med. Ett stort internationellt band är Metallica och Mega Death.

Glamrock

Den glammiga rocken kännetecknas främst av klädstilen som är mycket glittrig och glammig. Man kan urskilja en blandning av pop och rock och ett känt band som är typiskt glamrockband är Kiss och Alice Cooper men man kan även räkna in Jon Bon Jovi i glitterrocken, trots att de är lite snällare än de förstnämnda artisterna. Även David Bowie hör till glamrock-profilerna med sitt smink och sitt androgyna utseende. Glamrocken handlar också mycket om att tunna ut gränserna mellan könen och det gör Bowie väldigt bra.