Svensk rock n´roll

När man talar om den tidiga rocken, tänker man förmodligen mest på USA och de pomadaprydda, läderklädda pojkarna och de skrikiga flickorna på Elvis Presleys konserter. Men vad hände egentligen i Sverige under samma tidsperiod?

Svenska rockartister

Visst var svenskarna inspirerade av den amerikanska rocken som sedan mynnade ut till den brittiska vågen med Beatles och grabbarna, men det fanns emellertid några svenska band som också drog till sig svimfärdiga brudar och lyste upp folkparkerna.

Samtidigt som gitarrerna och pianona spelade för fullt på andra sidan Atlanten, satt några riktiga svenska rockartister och putsade på sina låtar också.

Allra först ut var Rock-Ragge, Rock-Olga och Burken som senare blev ersatta av Little Gerhardt och alla svenska rockmusikfans hjälte – Jerry Williams.

Och man får inte glömma bort hur rocken sedan har mynnat ut i dansbanden som fortfarande är många svenskars favoritstil. Och idag har Sverige artister som Brolle och The Boppers som fyller dåtidens folkparker.

Både Sten och Stanley och Ove Thörnqvist har några riktiga fräsiga rocklåtar som “Wiggy woogie” och “Varm korv boogie”.

Ove Thörnqvist

En svensk artist som t.o.m. faktiskt var före Elvis att ge ut en rocklåt, var Ove Thörnqvist med “Diverse julboogie” 1955. Han samarbetade mycket med Povel Ramel och lekte både med ord i låttitlar och rockmusikens olika stilar, innan han blev bojkottad i både media och på folkparkerna, då han misshandlade en onykter åskådare under en spelning.

På 70-talet gjorde han dock comeback och gjorde både krogshower och stand-up comedy.

Jerry Williams

En svensk artist som verkligen förknippas med rock n´roll är Jerry Williams som fortfarande är aktuell. han började med bandet The Violents på tidigt 60-tal som dessutom var förband åt Beatles. Jerry rockar fortfarande loss i Allsång på Skansen och under konsertevenemang trots sina 75 år.