Typiska instrument för rocken

Som redan nämnts är förstärkningen den viktigaste delen inom rocken för att få till ett bra sound.

Den elförstärkta gitarren, elbasen och trummorna är ständigt återkommande och senare kom även synten in i bilden. Trumsetet hade vanligtvis bastrumma, virveltrumma samt cymbaler och småtrummor för att få till ett så varierande ljud som möjligt och man kan även urskilja en och annan trumpet.

Några artister blev också oerhört kända tack vare förmågan att mycket skickligt kunna hantera ett piano. Både Jerry Lee Lewis och Little Richard blev riktiga hejare på pianorock och Elvis kompade både på piano och gitarr.

Genom de elförstärkta instrumenten kunde man skapa många speciella effekter och ljud som tidigare inte funnits. Sådana exempel är förvrängning eller distorsion, feedback och dessutom samla alla instrument på synten, vilket gjorde att man inte behövde tillgång till lika många instrument längre.

Sången står i centrum

Inom rocken är rösterna och sången mycket viktig men eftersom de flesta instrumenten är förstärkta, måste man även se till att förstärka rösten och eventuella akustiska instrument för att överrösta. Ett annat hjälpmedel är också att ha flera körsångare som backar upp låten med doo-wop som en extra effekt till sången.