Punkrock – politisk musik

Punken är en musikgenre som växte fram ur socialt missnöje, och som således alltid har haft sina rötter i politiken. De första punkbanden skapade sin musik i garage, och genren har alltid behållit det ”enkla” och råa soundet som ofta förknippas med garageband, med bara de allra nödvändigaste instrumenten och hård, snabb sång. Namnet ”punk” kommer från det ord som amerikanska journalister använde för att sammanfatta och beskriva den framväxande musikaliska rörelse som sedermera skulle bli det vi kallar för just punk.

Det var dock inte bara i USA som punken växte fram. Faktum är att den utvecklades mer eller mindre samtidigt i USA, i Storbritannien och i Australien, under den första halvan av 1970-talet. Det var framförallt i Storbritannien som punken blev en politisk musikgenre, då allt runt punken (från låttexterna till bandens utseende och beteende) blev ett slags uppror mot samhället och etablissemanget; man ville chocka och provocera. Exempel på brittiska punkband från denna era är Sex Pistols, The Clash och The Damned. På andra sidan Atlanten var det band som The Ramones, New York Dolls och Television som representerade den nya musikaliska och politiska rörelsen.

Om punken hade fötts idag hade banden sannolikt skrivit låttexter om några av dagens viktigaste politiska frågor, som hållbarhet och de miljöproblem världen står inför. Om du själv är en av dem som propagerar för betydelsen av dessa frågor, äger du sannolikt en miljöbil, och har koll på den framtida utvecklingen av miljöbilar, så som vätgasbilen som är i utveckling hos Hyundai. Det något som 1970-talets punkrockband kanske inte ens kunnat föreställa sig, men som de säkerligen skulle förespråka i dagens situation.